Előzetes hatástanulmány a pátyi Sasfészek-tó revitalizálásához

Megbízó:   TERMINÁL Közép Európai Raktározási Rt., 
                   KERESZTESPÓK Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Kezdés:     2001. szeptember 18.
Befejezés: 2001. november 30.
 

Rövid ismertető

A TERMINÁL Közép Európai Raktározási Rt. megbízásából készítettük azt az előzetes környezeti hatástanulmányt, amiben javaslatot dolgoztunk ki a Sasfészek-tó megmentésére. Ez azért vált szükségessé, mert a környező területek ipari övezetként való hasznosítása és a környezetvédelmi problémák megoldásának a komplexitásukból adódó nehézsége súlyos helyzetet teremtett a tó jövőjét illetően. Az érdekelt szervezetekkel és szakértőkkel való egyeztetések és közös munka után kiderült, hogy jó javaslat dolgozható ki annak ellenére, hogy az élőhelyet veszélyeztető ökológiai degradáció már több évtizedes folyamat. A napjainkra kialakult élőhelypusztulási folyamat, ha csak korlátozottan is, de visszafordítható.

A tanulmányban javasolt megoldás követendő példa: A gazdaság és a környezet érdekei között feszülő konfliktusok sokkal többször lennének - megfelelő szakmai megalapozással és problémafeltárással - megoldhatók, mint az a napi gyakorlat alapján vélhető.

Úgy látjuk, javaslatunk megvalósítása jó kompromisszumnál is többet jelenthet, hiszen az érintett terület gazdasági hasznosításának lehetőségével együtt kívánunk utat mutatni a tó és a vizes élőhely revitalizálásához, a jelenlegi állapotnál jobb helyzet kialakításához.
 


vissza a Tevékenység oldalra
Sasfészek-tó - Előzetes hatástanulmány 
Ismertető
Terület
Javaslat
Alternatívák
Szempontok


Cím · Bemutatás · Munkatársak · Tevékenység · Linkek · English

webmaster: Márton Sándor